Citations

Frits Celis, Belgisch Componist

Enkele jaren geleden werd me het groot artistiek genoegen gegund in Berchem-Antwerpen een koncert te kunnen beluisteren door het TRIO KHALDEI.
Die drie voortreffelijke musici programmeerden toen onder meer mijn kompositie Trio
in één beweging, opus 5 (1958).
Hoewel dat stuk in de loop van de vele voorbije jaren vrij regelmatig uitgevoerd werd door diverse ensembles, overtrof de vertolking ervan door het TRIO KHALDEI in vele opzichten en op overtuigende wijze alle vorige. Die indruk werd nog versterkt telkenmale bedoeld ensemble mijn kompositie opnieuw uitvoerde.
Inderdaad getuigt zowel het verfijnd, gedreven en homogeen samenspel van uitzonderlijk hoge muzikale kwaliteiten, die bovendien volop bevestigd worden bij de vertolking van werk van andere toondichters uit verschillende periodes.
Het instrumentaal-technisch hoogstaand peil van ieder musicus apart, het gelijklopend aanvoelen van alle specifieke stijlkenmerken, de uitgesproken zin voor strukturele opbouw en de intense gezamenlijke sonoriteit bestempelen het TRIO KHALDEI zonder enige twijfel tot een kamermuziekgroep van uitzonderlijke kwaliteit die alle erkenning en daadwerkelijke steun ten volle verdient.
Van ganser harte wens ik het TRIO KHALDEI een schitterende toekomst!

Hoboken, 21 mei 2016

Wilfried Westerlinck, belgisch componist

Sinds een aantal jaren is het 'Trio Khaldei' uitgegroeid tot een vaste waarde en behoort nu ongetwijfeld tot één van de top ensembles in ons land.

De programma's die ik reeds mocht bijwonen zijn steeds prima voorbereid en van de bovenste plank. Wat mij vooral opvalt is dat de samenstelling van hun concertprogramma's goed overdacht is, en niet zomaar een allegaartje van mooie trio's.

Naast de muziek en de fijne uitvoeringen, geeft dit trio ook nog een muziekverhaal mee dat consequent en beklijvend is. Na een concert met het Trio Khaldei verlaat men verrijkt de concertzaal, dank zij hun intense beleving van elk partituur.
Het is een ensemble dat we erg moeten koesteren. Dergelijke ambassadeurs zijn schaars in ons land.

Wilfried Westerlinck

componist

Frank Nuyts, belgisch componist

Elk concert van het Trio Khaldei is niets minder dan een trip.
In een trio samenspelen is het onmogelijke betrachten. De manier waarop Khaldei di bewerkstelligt, grenst aan het onwaarschijnlijke: men vraagt zich telkens weer af hoe ze er in slagen de twee strijkinstrumenten zo te laten bloeien ondanks het feit dat een klavier niet onmiddellijk de meest aangewezen partner in klankproductie is voor hen. Anderzijds is elke uitvoering ook een voorbeeld hoe de piano zich helemaal niet hoeft te beperken tot een soort begeleidingsrol. De vrijheid die de drie spelers elkaar laten leidt telkens weer tot ongebreidelde technische en muzikale finesses. Het mooie is dat de passie die door hun uitvoeringen opvlamt altijd blijk geeft van zowel een groot respect voor stijlperiodes of de particulariteiten van de uitgevoerde componisten, als van een onvermoeibaar exploreren van de soms onvermoede dramatische en emotionele aspecten van het genre. Daarenboven is dit een trio dat het levende bewijs is waarom deze combinatie opnieuw zo levenskrachtig is geworden: ooit tot bloei gekomen in de 19de eeuw, blijkt in hun handen elke nieuwe nooit geschreven in de 21ste eeuw een avontuur te worden dat geen zinnig mens wil missen.

Frank Nuyts (componist en organisator Festival Voorwaarts Maart)

Gillis Sacré, belgisch componist

Het Trio Khaldei weet op een boeiende manier speelsheid en ernst af te wisselen, en op dat vlak kan een parallel getrokken worden met sommige foto's van Jevgeni Khaldei. De foto's van Khaldei zijn echter zwart-wit, terwijl het kleurenpalet van het Trio Khaldei onovertroffen is. Deze kleurenpracht in combinatie met het speelplezier van, en de communicatie tussen, de drie muzikanten, en de afwisseling tussen oud en nieuw werk in hun repertoire, zorgt voor de frisheid en levendigheid van hun uitvoeringen en maakt elke luisterervaring tot een verademing.!

espace pro